foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Witam!
Serdecznie witam na stronie głównej nieoficjalnego serwisu wsi Mirocin, położonej w województwie podkarpackim, w powiecie przeworskim.Więcej

mirocin.pl

Strona mieszkańców i sympatyków

Składniki:
4 udka z kurczaka (mogą być przekrojone na pół ćwiartki)
Mielona papryka (jaką kto lubi)
3 szklanki ryżu
1 - 2 marchewki (w zależności od wielkości)
2 pory
1/2 kostki masła
1 litr mleka
Sól
Jarzynka, Vegeta, Ziarenka smaku lub inna podobna przyprawa

 

Udka z ryżem


Wykonanie:
Udka ułożyć w opiekaczu, posypać papryką, zasypać trzema szklankami ryżu, zetrzeć marchewkę na grubych oczkach, dodać dwa pory pokrojone w plasterki (marchew i pory można wymieszać z ryżem lub dać na wierzch), dodać pół kostki masła (w mniejszych kawałkach, żeby się równomiernie roztopiło), zalać jednym litrem osolonego mleka, można posypać jarzynką, vegetą lub podobną przyprawą, uzupełnić wodą około dwie - trzy szklanki (tak żeby wszystkie składniki były nią zalane). Trzeba pamiętać żeby zostawić w naczyniu miejsce na pęczniejący ryż. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec około dwóch godzin.

Smacznego !!!

P.S. Ja po kilku próbach dobrałem tak ilość przypraw, że teraz wszyscy zachwycają się smakiem tej potrawy :)

Tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy mogą komentować